De Amsterdam ArenA is het grootste stadion van Nederland. Het is de thuishaven van voetbalclub AFC Ajax. Het Nederlands elftal speelt interlands in het stadion en daarnaast huisvest de ArenA evenementen zoals concerten, dancefeesten en zakelijke bijeenkomsten.
Duurzaamheid maakt integraal onderdeel uit van de strategie van de Amsterdam ArenA. Het duurzaamheidsprogramma van de Amsterdam ArenA wordt begeleid door het ‘Platform voor een Duurzame ArenA (PDA)’, ArenA-medewerkers verantwoordelijk voor de realisatie van ‘Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam’. We werken aan de verduurzaming van de ArenA in een voortdurende dialoog met stakeholders, organisatoren en medewerkers.
Lees hier meer over de organisatiestructuur van de Amsterdam ArenA.
Josine Rienks (Commerciële zaken/stakeholders) ontbreekt op deze foto.
Dit duurzaamheidsverslag heeft betrekking op de verslagperiode 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2014. De verslagperiode is daarmee gelijk aan die van het financieel jaarverslag. De inhoudelijke keuzes voor de onderwerpen in dit verslag zijn onder meer gebaseerd op het duurzaamheidsverslag 2012-2013. Het duurzaamheidsverslag is opgesteld conform de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). Dit verslag voldoet aan rapportageniveau C.
Reikwijdte van het verslagDe hoofddoelstelling van de Amsterdam ArenA is om in 2015 op het gebied van energie per saldo een CO2-neutraal stadion te zijn. Om dat te bereiken focussen we op zaken binnen onze eigen invloedssfeer: het verminderen van de CO2-uitstoot waarvan de oorzaken ‘onder het dak’ van de ArenA te vinden zijn. In deze rapportage laat de ArenA de vorderingen zien van die inzet. Het basisjaar voor de verslaggeving en de vergelijkingen is fiscaal jaar 2009-2010.
De CO2-uitstoot is berekend op basis van de vereisten aan indicator EN16 van de GRI en zijn gebaseerd op het totale energieverbruik. Download de GRI-tabel.
Het duurzaamheidsverslag is voor de ArenA een belangrijke stap in het markeren en verantwoorden van de duurzaamheidsdoelstellingen.
In zowel informerende artikelen als actuele cijfers van verschillende KPI’s (Key performance Indicators) laten we de voortgang zien van het duurzaamheidsprogramma.
Om het stadion te verduurzamen, vindt sturing plaats op zes thema’s die binnen de invloedssfeer van de ArenA liggen. De belangrijkste zijn:
De overige thema’s zijn:
Onder deze thema’s vallen ook zaken als stimuleren, voorlichten en het vergroten van de bewustwording. De ArenA fungeert als voortrekker én als platform: een voorbeeldrol vervullen, een icoon zijn op het gebied van duurzaamheid en een podium geven aan organisaties die daaraan meewerken.
In 2015 wil de Amsterdam ArenA een klimaatneutraal stadion zijn: we willen per saldo geen CO2 meer uitstoten. En dat is uniek voor een stadion waar jaarlijks ongeveer twee miljoen bezoekers komen. Als klimaatneutraal stadion zijn we een duurzaam icoon, voor entertainment, sport en business. De ArenA is een state-of-the-art-stadion, óók op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierbij willen we:
Stadion Amsterdam exploiteert de Amsterdam ArenA, het 'State of the Art' multifunctionele megatheater van internationale allure voor het brede publiek, gericht op continuïteit, rekening houdend met de belangen van de Gemeente Amsterdam, de founders en de overige certificaathouders, in nauwe samenwerking met de hoofdhuurder AFC Ajax, de cateringorganisaties en andere partners, door onderdak te verschaffen aan allerlei multiculturele grote en kleinschalige evenementen, waarbij een hoge mate van service en publieksvriendelijkheid wordt geboden.